Полица за Връщане

Всички наши продукти имат гаранция. Ако сте забелязали фабричен дефект или щети при транспортиране, ще разрешим проблема, чрез поръчване на нови части според гаранцията, подмяна на продукта с нов или възстановяване на сумата. Ако имате възможност – изпратете ни снимки на дефектите или щетите - по този начин по-бързо ще разрешим така създалата се ситуация. Цялата информация за гаранционното обслужване може да получите по телефона +359897820782 или по електронна поща на perfekt_beds_sofas@abv.bg.

24 месеца гаранция за качество

 За всички продукти продавани от perfektmebelbg.com получавате гаранция от производителя, чиито общи условия можете да прочетете в описанието на продукта и гаранционния лист. При доставка на продукта, преди монтажа, внимателно проверете дали всичко е наред.

 

Условия за валидност на гаранцията:

  • При сглобяване и монтаж, клиентът трябва да следва инструкциите;
  • Продуктът трябва да бъде използван по предназначение, в съответствие правилата за производителя;
  • Гаранцията се отнася до дефекти в качеството на продукта, причинени по вина на производителя и по време на транспортирането от продавача.

Купувачът губи гаранционните права в следните случаи:

  • Купувачът не следва правилата за сглобяване и експлоатация на мебелите;
  • Продуктите са били повредени от купувача, включително, когато клиентът сам се опитва да разреши първоначалния проблем;
  • Мебелите са пострадали при форсмажорни обстоятелства.

 В случай на рекламация е възможно да бъде изискана допълнителна информация съдържаща се върху опаковката на продукта, затова препоръчваме да не изхвърляте оригиналната опаковка, докато мебелите не бъдат сглобени.

За появата на дефекти по време на експлоатация на мебелите, моля да ни уведомите, използвайки контактите, предоставени в сайта perfektmebelbg.com. По време на гаранционния срок всички количествени и качествени несъответствия се решават от perfektmebelbg.com. Поправката или замяната на продукти или части е за сметка на фирмата. Perfektmebelbg.com е длъжен да разреши случаите на рекламация в рамките на 20-45 дни от деня на регистрирането на щетата. В случай, че сте закупили даден продукт и сте забелязали, че той е в лошо състояние, имате право да ни върнете продукта в рамките на 24 месеца, считано от деня на доставката. Освен това продуктът ще бъде транспортиран безплатно. В този случай продуктът с лошо качество се заменя с такъв с по-добро качество или напълно се възстановява платената сума. Ако по време на гаранционния срок (24 месеца) забележите скрити производствени дефекти, моля да направите снимки и ни ги изпратете на perfekt_beds_sofas@abv.bg. Производителят ще реши дали гаранцията важи в дадения случай взимайки под внимание дали дефектът се е появил при производството или поради друга причини. Вие ще бъдете информирани за решението на производителя посредством предоставения от вас контакт. Моля, имайте предвид, че:

  • Производствената гаранция не важи при естествено износени или амортизирали части на мебелите и тъканите.
  • В случай, когато причината за рекламация е лошо качество, ние сме задължени да заменим продукта с друг със задоволително качество или да върнем парите от покупката.

 

Алтернативно решаване на спорове

Търговската гаранция не оказва влияние върху правата на потребителите, произтичащи от гаранцията по чл. 112-115, от ЗЗП. Независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно гаранцията по чл. 112-115 от ЗЗП.